CS Čeština DE Deutsch EN English

Aktuality

Pozvánka na Férovou snídani v Krásné Lípě

Ferova-snidane-2022-plakat.jpgPřijít s celou rodinou můžete 14. května v 10:00 do krásnolipského městského parku k altánu (v případě deště do altánu) na pozdní snídani s jídlem, které vzniklo férově. Princip je jednoduchý. Přineste něco k snědku – fairtradové a lokální potraviny. Může to být např. fairtradový čaj, káva či džus, domácí koláč nebo bábovka s fairtradovým kakaem a cukrem, fairtradové banány…, to vše můžete doplnit lokálními produkty. Nemáte-li čas ani chuť na dlouhou přípravu, postačí chleba namazaný marmeládou z jahod z vaší zahrádky, fairtradovou čokoládovou pomazánkou, se sýrem od místního farmáře…

Férová snídaně je největší česká akce na podporu pěstitelů ve světě. Dobrovolníci a dobrovolnice na více než stovce míst České republiky ve stejném čase pořádají piknikový happening, aby ukázali svůj zájem o životy pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů v dalekých zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Ti za svoje produkty dostávají velmi málo zaplaceno a často navíc pracují v nedůstojných nebo dokonce nebezpečných podmínkách. Na to reaguje systém Fairtrade. Pěstitelé ze zemí globálního Jihu si díky němu mohou vlastní prací vydělat na důstojný život. Za své plodiny dostávají odpovídající výkupní cenu a navíc fairtradový příplatek. Na polích a plantážích tak nemusejí pracovat jejich děti a pěstování může být šetrné k přírodě.

Férová snídaně se koná v Česku vždy na Světový den pro fair trade. „Zájem o Férovou snídani rok od roku roste. V roce 2011, kdy se piknik konal poprvé, se zapojilo 41 míst. V roce 2019 se už na 193 místech republiky sešlo 8 189 lidí. Po dvou covidových na setkávání omezených ročnících, se můžeme letos potkat opět na komunitním pikniku. Osobně mě těší, že o výrobky vypěstované za férových podmínek je u nás stále větší zájem, přináší to reálný dopad na životy pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů,“ uvedl Stanislav Komínek z nevládní organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která akci koordinuje.

Podrobné informace k letošní snídani jsou průběžně aktualizovány na webových stránkách www.ferovasnidane.cz či na facebookové stránce www.facebook.com/ferovasnidane.

Na setkání se těší krásnolipské organizátorky Lucie Kačmarová a Veronika Arnoštová, tel. 775 340 239.


2.5.2022


Kamera

Krásná Lípa - aktuální pohled na Křinické náměstí

Aktuální počasí

Zataženo

Teplota: 17,3°C
Zdánlivá teplota: 18,1°C
Vítr: 4,7 km/h
Nárazy: 6,8 km/h
Směr větru: JZ
Srážky: 4,6 mm/d
Vlhkost: 84%
Tlak: 1011,7 hPa
UV Index: 1

Akce ve městě

Program kina

Odstávky elektřiny

ČEZ Distribuce – Plánované odstávky

Rizika a nebezpečí

Jsme na Facebooku

logo Facebooku

Mobilní aplikace Česká obec

Krásná Lípa - mobilní aplikace Česká obec

Mapa Krásné Lípy

Krásná Lípa - mapa

Mapa Děčínska

Katalog sociálních služeb

Komunitní plánování na Šluknovsku - Katalog poskytovatelů sociálních služeb

Odkazy