CS Čeština DE Deutsch EN English

Akce ve městě

Začátek akce: 8.5.2018 09:00

100 let republiky a 130 let Klubu českých turistů

Oslavy těchto významných dnů probíhají již od počátku roku v celé naší republice. Klub českých turistů Krásná Lípa ve spolupráci s Městským úřadem se k oslavám připojí samostatnou akcí. Na den 8. května 2018 je připraven „ Mezinárodní sraz ke 100 letům republiky a 130 letům KČT“. Celá akce bude součástí projektu podpořeného Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj z Programu spolupráce: Česká republika - Svobodný stát Sasko 2014-2020 v rámci fondu malých projektů Euroregionu Nisa.

Krásné Lípy se během staletí dotklo mnoho historických událostí, které významným způsobem zasáhly do života jejích obyvatel. Snad právě proto si pořadatelé vzpomínkového setkání vybrali méně známou epizodu týkající se také události, která se stala před sto lety - Rumburské vzpoury. Ortodoxní tvrzení z čistě vojenského hlediska, že šlo o porušení přísahy, dnes už neobstojí. Daleko důležitější je lidský rozměr a důvod, proč vlastně ke vzpouře v Rumburku došlo. Hlavním důvodem nespokojenosti a poté i vzpoury byl hlad, šikana ze strany nadřízených, obava z opětovného odeslání na frontu a nechuť umírat za ztracenou věc. Vzbouřenci za to krutě zaplatili, ale my si musíme neustále připomínat, i s odkazem na tuto událost, hrůzy jakékoliv války.

Pořadatelé „Mezinárodního srazu“, který se uskuteční dne 8. května 2018 na hlavním nádraží v Krásné Lípě, rozdělili celý program tematicky do tří částí:

  1. část – krátká rekonstrukce epizody týkající se Rumburské vzpoury tak, jak se odehrála před sto lety na nádraží v Krásné Lípě
  2. část – pietní akt připomenutí obětí Rumburské vzpoury (odhalení pamětní desky)
  3. část – kulturní program, ve kterém vystoupí amatérští umělci z ČR, Německa a Polska

Pořadatelé chtějí alespoň zčásti navodit atmosféru doby, a proto rádi přivítají každého, kdo přijde v dobovém oblečení (ten bude mít jídlo na slavnosti zdarma).

Plakát ZDE: Jízdní řád parních vlaků ZDE: Oslavy ve Šluknově ZDE:

Kamera

Krásná Lípa - aktuální pohled na Křinické náměstí

Aktuální počasí

Polojasno

Teplota: 7,2°C
Zdánlivá teplota: 5,7°C
Vítr: bezvětří
Nárazy:  
Směr větru: -
Srážky: 0,1 mm/d
Vlhkost: 78%
Tlak: 1009,4 hPa

Akce ve městě

Program kina

Odstávky elektřiny

ČEZ Distribuce – Plánované odstávky

Rizika a nebezpečí

Jsme na Facebooku

logo Facebooku

Mobilní aplikace Česká obec

Krásná Lípa - mobilní aplikace Česká obec

Mapa Krásné Lípy

Krásná Lípa - mapa

Mapa Děčínska

Katalog sociálních služeb

Komunitní plánování na Šluknovsku - Katalog poskytovatelů sociálních služeb

Mobilní aplikace Artur

Odkazy