CS Čeština DE Deutsch EN English

Aktuality

Koncert August Stradal

oncert-August-Stradal.jpgKoncertem v pátek 24. ledna 2020 od 18:00 v Kulturním domě Krásná Lípa si připomeneme významnou osobnost našeho města, hudebního pedagoga a skladatele Prof. Augusta Stradala. Kromě jiných také skladby z jeho díla nám představí Veronika Matysová – soprán, Martin Kolář – klavír a jako host vystoupí Tomáš Flégr – klavírní doprovod. Program koncertu a medailonky účinkujících ZDE:

Prof. August Stradal se narodil 17. května 1860 v Teplicích v Čechách. Absolvoval klasické gymnázium v Litoměřicích a hudební konzervatoř ve Vídni. Mladý umělec odešel v roce 1884 do Výmaru, kde se stal stálým žákem světoznámého hudebního skladatele Franze Liszta, kterého doprovázel v letech 1885 a 1886 do Budapešti a Bayreuthu. Ve 30. letech se v Krásné Lípě oženil s Rosou Zweigeltovou, zde se také trvale usídlili. Profesor August Stradal byl tvůrcem několika literárních děl, jako např. Vzpomínky na Franze Lista, Malý svaz apod., která vyšla v nakladatelství Paula Haupta v Bernu v roce 1929. V roce 1928 se August Stradal stal laureátem Československé Státní ceny. Prof. August Stradal zemřel 13. března 1930 v Krásné Lípě. Pochován je v rodinném hrobě Zweigeltových v Krásném Buku.

Koncert se koná v rámci projektu Hudba nás spojuje a je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Fondu malých projektů v Programu spolupráce Česká republika - Svobodný stát Sasko 2014-2020 prostřednictvím Euroregionu Labe.

loga-EU-SNCZ-EL.jpg


23.1.2020


Kamera

Krásná Lípa - aktuální pohled na Křinické náměstí

Aktuální počasí

Občasný slabý déšť

Teplota: 4,6°C
Zdánlivá teplota: 3°C
Vítr: bezvětří
Nárazy: 10,4 km/h
Směr větru: -
Srážky: 1,4 mm/h
Vlhkost: 89%
Tlak: 1004 hPa

Akce ve městě

Program kina

Odstávky elektřiny

ČEZ Distribuce – Plánované odstávky

Rizika a nebezpečí

Jsme na Facebooku

logo Facebooku

Mobilní aplikace Česká obec

Krásná Lípa - mobilní aplikace Česká obec

Mapa Krásné Lípy

Krásná Lípa - mapa

Mapa Děčínska

Katalog sociálních služeb

Komunitní plánování na Šluknovsku - Katalog poskytovatelů sociálních služeb

Mobilní aplikace Artur

Odkazy